Biodiversiteit in de Ooijpolder

6 november 2021 – Barton en dochter Renske lichten beide in twee artikelen van vakblad ‘De Nieuwe Oogst’ toe hoe zij zich inzetten voor biodiversiteit in de Ooijpolder. Barton als agrariër die zijn bedrijf openstelt voor publiek en onderzoeken. Renske als ondersteunend bestuurslid van ZLTO Rijk van Nijmegen. Samen, maar ook apart werken zij mee aan het onderzoek ‘Living Lab’ van de Radboud Universiteit. Wat gebeurd er al op de bedrijven en waar kan er een meerwaarde worden gecreëerd voor het gebied én de agrariër.

Benieuwd naar de artikelen? Klik hier voor het artikel!

Blog Honeyguide | Pluktuin Ooijs Moois net buiten Nijmegen

‘De vader van Barton begon op dit erf een boerderij die Barton later heeft overgenomen. In het begin werden de bramen en frambozen geplukt voor de veiling. Na een vakantie in Engeland waar ze vele ‘pick your own’ bedrijven bezochten, raakten Barton en Angeline geïnspireerd en begonnen zij op dit mooie plekje net buiten Nijmegen hun eigen pluktuin.’

Nicht Susan heeft een leuke blog geschreven over onze pluktuin. Hoe is Ooijs Moois ontstaan, hoe pluk je een framboos en waarom vliegen de bijen af en aan tussen de bloemen? Lees de hele blog via deze link en kom erachter!

Barton Arnts – Een bijzondere plek in de Ooijpolder

In de idyllische Ooijpolder, op een steenworp afstand van Nijmegen, ligt de zelfpluktuin van de familie Arnts. Op deze bijzondere plek vind je een bloementuin waar je als bezoeker zelf een vers boeket bij elkaar kunt zoeken en een fruittuin waar je frambozen, bramen en bessen mag plukken. De familie Arnts nodigt bezoekers hier uit om te komen wandelen over het boerenlandpad dat over het terrein loopt. Ze werken sinds 2012 samen met welzijnsorganisatie Pluryn en bieden op die manier jongeren met gedragsproblemen een mooie werkplek. so/creatie gaat in gesprek met de pater familias Barton Arnts over zijn bijzondere onderneming.

Lees meer…

Dit brengt de patiënt dichterbij de voeding

Het Nijmeegse ziekenhuis UMC St. Radboud is één van de afnemers van verse vruchtensappen. De afdeling oncologie heeft deze sappen getest. Ze bevielen de patiënten die een kapotte keel of mond hebben door de chemokuur, “verreweg het beste”, zegt Jaap Buis, operationeel manager voeding.

Onderscheiding “De Gouden Mispel”

Vrijdag 14 december heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op
Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uitgereikt
aan personen en organisaties die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben
geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.
De bijeenkomst werd geopend met een speech van Harry Keereweer,
bestuurvoorzitter van VNC. Daarna werden de drie Gouden Mispels door directeur
Jaap Dirkmaat uitgereikt. Deze sfeervolle middag werd afgesloten door
theatergroep MTG Blont met hun voorstelling ‘Grootheidswaanzin’. De winnaars
zijn: Continue reading “Onderscheiding “De Gouden Mispel””

Barton Arnts ondertekent samenwerkingscontract voor Ooijs Moois met Kemnade Pluryn.

Vanaf april 2012 wordt er door verschillende cliënten van Kemnade (Groesbeek)
gewerkt bij zelfpluktuin “Ooijs Moois’,
gelegen in de Ooijpolder . Kemnade is een werk- en woonvoorziening voor
jongvolwassenen van 18-35 jaar. Mensen met een licht verstandelijke handicap en
ernstige (GGZ) gedragsproblemen. Vaak komen hier nog psychiatrische, leer- of
sociale problemen bij. Deze cliënten hebben structuur, begrenzing en intensieve
zorg nodig. Op Kemnade vinden ze de begeleiding, werk/dagbesteding en veiligheid
die bij hen past. Continue reading “Barton Arnts ondertekent samenwerkingscontract voor Ooijs Moois met Kemnade Pluryn.”

Vruchtbare samenwerking Kemnade en Ooijs Moois

Cliënten van Kemnade doen werkervaring op bij frambozenkwekerij Ooijs Moois.

In de prachtige Ooijpolder bij Nijmegen bevindt zich de pluktuin Ooijs Moois. Voorbijgangers kunnen op deze idyllische plek zelf heerlijke frambozen plukken. Een groep cliënten van Pluryn locatie Kemnade helpt mee in het onderhoud van de tuin en bij de ontvangst van bezoekers. Continue reading “Vruchtbare samenwerking Kemnade en Ooijs Moois”

Frambozenworkshop: Ooij Moois in de keuken; samen plukken en verwerken

Romilda van der Wal van ‘De keuken van mevrouw de Boer’ heeft het najaarsprogramma voor haar keuken in Nijmegen rond; informatieve en leuke kookworkshops door Romilda en gastkoks. Frutti Confetti is uitgenodigd ook een paar workshops te verzorgen. ‘Frutti Confetti verzorgd workshops met fruit op verschillende locaties; ook bij u thuis’ Continue reading “Frambozenworkshop: Ooij Moois in de keuken; samen plukken en verwerken”