De zelf pluktuin van de familie Arnts is de perfecte plek voor een rustmoment tijdens een wandeling of een fietstocht door natuurgebied de Ooijpolder. Je kunt hier een vers boeket bloemen knippen en/of frambozen, bramen en bessen plukken. Je kunt je eigen kwaliteit bepalen en de lekkerste vruchten meenemen in een handige plukdozen.

Door als pluktuin natuur getrouw te werken houd je al zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke omgeving en het milieu.

Vers Fruit plukken bij Ooijs Moois

Verse vruchten zijn erg lekker en gezond vooral als u ze zelf heeft geplukt. Genieten van de rust en belevenis tussen het fruit kan alleen, of met bijvoorbeeld het gezin. Groepen kunnen op afspraak een rondleiding over het bedrijf verzorgd krijgen met kop koffie of thee in of rondom de kas.

Ook verkoopt Ooijs Moois naast de vers producten ook appel-frambozen cider, appel-frambozen sap, frambozenjam, bramenjam en honing van de imker.

 

Team Ooijs Moois

Barton Arnts woont samen met zijn vrouw Angeline en dochters Renske, Noortje en Marthe  in Ooij-Persingen.

Geschiedenis

Barton zijn vader Wim komt van het kasteel in Ooij. De familie Arnts had daar een gemengd bedrijf. De ouders van moeder Joke (Thornsche Molen) kochten grond aan de Leuthsestraat in Ooij en bouwden daar een nieuw bedrijf. Het bedrijf is opgestart met melkvee en fruit. Joke is op haar ouderlijk bedrijf blijven wonen en is daar samen met Wim verder gegaan met het ontwikkelen van het agrarisch bedrijf. Samen hebben zij het bedrijf uitgebouwd met vleesvee. Op enig moment hebben zij takken afgestoten en zijn gespecialiseerd in akkerbouw en varkens. Wim was ‘vergaderboer’ en daardoor veel van huis. Joke nam de dagelijkse zorg voor het bedrijf en de drie kinderen (Mariëlle, Barton en Inge) voor haar rekening.

Barton volgde de MAS en Midden Kader in Horst. In 1986 (meststoffenwet)  kwam hij als 17 jarige jongen thuis op het bedrijf en nam de varkenshouderijtak voor zijn rekening. Daarnaast werkte hij als bedrijfshulp op een melkveehouderij in de Ooij. Bartons wens was de varkenshouderijtak uit te breiden en ging in 1989 hiervoor de mogelijkheden verkennen. Tijdens deze ontdekkingstocht werd zijn interesse gewekt voor klein fruit. In plaats van uitbreiden met varkens is hij toen gestart met een foliekas met kleinfruit. De teelten waren bramen, frambozen en witte bessen. ‘De hele familie was hier bij betrokken’, vertelt Barton, ‘mijn ouders en Angeline  werkten volop mee tijdens de fruitoogst. Dit vergde in de piekperiodes veel energie. Het was wel een erg gezellige tijd, met veel jeugd die kwam werken’. Toen ontdekte Barton dat hij het werken met mensen als erg plezierig ervaarde. De kleinfruit tak is later uitgebreid tot 1 hectare regenkappen.

‘Ons bedrijf ligt op een lastige locatie in de Ooijpolder’, vertelt Barton, ‘We hadden weinig ontwikkelingsruimte wat ons ertoe gedwongen heeft om naar alternatieven te kijken. Gelukkig hebben zowel Angeline als ik brede interesses en gaan we graag uitdagingen aan. Arbeidsvreugde is belangrijk in het leven’.

Vervolgens braken zware financiële tijden aan, gebiedssluiting voor het leveren van varkens door varkenspest, evacuatie in 1995 vanwege hoog water, kortom een zware tijd voor het gezin en het bedrijf. Dit heeft Barton doen besluiten om in 2000 mee te liften op de Regeling Beëindiging veehouderijtakken en heeft de varkenstak afgestoten. Op de plaats van de stal bouwde hij een nieuwe loods, met mogelijkheden voor zowel opslag van akkerbouwgewassen als verhuur/stalling.

Tijdens het hoogwater en de evacuatie in 1995 werd bij Barton de interesse gewekt in de brandweer. Toen alles weer rustig was is hij aan de slag gegaan bij het vrijwillige brandweerkorps van Ubbergen. Hier kreeg hij veel cursussen en trainingen aangeboden. In 2000 kreeg hij de mogelijkheid om voor 50% aan de slag te gaan als beroeps brandweerman in Nijmegen. Bij de brandweer in Nijmegen heeft Barton zich doorontwikkeld door middel van scholing, wat resulteerde in promotie tot teamhoofd in 2007. Het werk thuis werd toen een probleem. ‘Naast mijn baan als brandweerman was het lastig het werk thuis ook bij te houden’, vertelt Barton, ‘Toen zijn we de mogelijkheden voor verhuur van het kleinfruit gaan verkennen. Dit lukte. We hebben het kleinfruit verhuurd aan een ondernemer uit de buurt. Dit zorgde bij ons voor vastigheid en verlichting. Zowel Angeline als ikzelf konden ons focussen op onze baan en functiegroei’.

In 2009 op vakantie in Zuid Engeland ontdekten we het Pick Your Own, zelf plukken van fruit. Dit was het omslagpunt om van een producerend (gesloten) bedrijf om te schakelen naar een open bedrijf.