Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Maar natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees of wild, is frambozencompôte een heerlijke aanvulling. Frambozen zijn rijk aan vezels, en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking. Zomerfruit is kwetsbaar, dus wees er voorzichtig mee.

Wat kan ik met frambozen?

• serveren met ijs en evt. slagroom.
• pureren en als saus of dressing serveren.
• in salade met sla en blokjes kaas of noten.
• warm serveren met rijstepap.
• als vulling van een zoete omelet of pannenkoeken.
• frambozencompote bij vlees- en wildgerechten.
• als decoratie op taart of gebak.
• in jam.

Hoe bewaar ik frambozen?

U kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar.
U kunt ze ook prima invriezen. Wilt u frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij – 18 C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.
Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden ?
Het is niet noodzakelijk om frambozen voor consumptie te wassen. De beschadiging aan de vrucht is bij het wassen groot. Verwijder eventueel aanwezige blaadjes of steeltjes.

Wat zit er in frambozen? (per 100 gram)

Ook te vinden in onze fruitpluktuin

In onze Fruitpluktuin zijn frambozen, bramen, witte-, rode-, zwarte- en kruisbessen te plukken.