Cliënten van Kemnade doen werkervaring op bij frambozenkwekerij Ooijs Moois.

In de prachtige Ooijpolder bij Nijmegen bevindt zich de pluktuin Ooijs Moois. Voorbijgangers kunnen op deze idyllische plek zelf heerlijke frambozen plukken. Een groep cliënten van Pluryn locatie Kemnade helpt mee in het onderhoud van de tuin en bij de ontvangst van bezoekers.

Sinds het Streekgala op 24 juni is Ooij Moois officieel als pluktuin geopend. Maar de frambozenkwekerij bestaat al langer, voorheen onder de familienaam van de eigenaar: Arnts. Barton Arnts vertelt: “We kwamen in contact met Kemnade via een medewerker die in Ooij woont. Zij vroeg mij een keer of ze met wat cliënten mocht komen plukken. Ze zijn gekomen en we waren beiden zo enthousiast, dat we zijn gaan onderzoeken of we iets voor elkaar konden betekenen.”
Kemnade was op zoek naar externe werkplekken voor cliënten en op de kwekerij is genoeg te doen.
Sinds een half jaar zijn een groep van vier cliënten en hun begeleider twee dagen per week bij Ooijs Moois te vinden.

Genoeg te doen
“Ik heb een jaarprogramma voor ze gemaakt. In de kwekerij kunnen ze aanbinden, snoeien, plukken, materiaal onderhouden en opruimen. Maar op ons terrein, dat open staat voor recreatief gebruik, staan ook veel hagen, knotwilgen en hoogstamfruitbomen. Ook die vragen onderhoud. Het plan is om dit najaar ook ander kleinfruit aan te planten zoals bramen en rode bessen”, laat Barton weten.
Hij is zich ervan bewust dat mensen die bij Kemnade verblijven een licht verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen hebben. “Daarom hebben ze hier op het terrein een eigen honk waarin ze zich even kunnen terugtrekken. Er is altijd een begeleider in de buurt. Verder hebben we geen productiewerk. Er is ook tijd om even naar een konijn of fazant te kijken. Gisteren mochten ze allemaal vijf minuten meerijden op de tractor. Dat vonden ze prachtig! Vanaf het begin is er een klik”, aldus Barton, die naast de kwekerij een baan heeft bij de brandweer in Nijmegen. Zijn vrouw Angeline werkt op de Centrale Huisartsenpost Nijmegen e.o..

Oefenen voor een stageplek
Kemnade behandelt mensen in een beschermde omgeving. De cliënten die bij Ooijs Moois werken, hebben al laten zien dat het beter met ze gaat. Dit is voor hen een eerste stap buiten de poorten van de Groesbeekse instelling. “Het werk hier is heel beschermd en duidelijk afgebakend in tijd en taken. Ze oefenen voor een stageplek in de maatschappij”, licht begeleider Ans Smeenk toe.
Het feit dat ze buiten de poort mogen werken, geeft hen status, legt Ans uit. “Ze weten dat ze zich goed moeten gedragen, anders is het afgelopen. Het werkt goed. Ze ontvangen zelfs al mensen en vertellen over het bedrijf en hoe het plukken in zijn werk gaat.”
Voor meer informatie over pluktuin Ooijs Moois, kijk op www.ooijsmoois.nl.